INTERNETBORGEN

- Italien’s första bergsby utrustad med optisk fiber!

Pasted Graphic

Colletta di Castelbianco är en fantastiskt vacker borg i Liguriska inlandet, endast avsedd för fotgängare och som har sitt ursprung från 1200-talet.
Skogar, bäckar, vandringsleder, stenbroar, små byar: borgen omges av allt detta och ligger bara 18 kilometer från det azurblå Medelhavet och dess livliga badorter. Alassio är den mest populära, speciellt för nattliv, shopping och pubar.
Borgen har fram till våra dagar förblivit otroligt intakt, som om den befunnit sig i en tidlös ålder. Men så fort du kliver in i denna lilla by av sten, kommer du att bli överraskad av hög arkitektonisk kvalitet i de 70 lägenheterna som ligger bakom de färgglada fönstren. Samtliga fastigheter är utrustade med moderna bekvämligheter, snabbt internet, golvvärme och satellit-TV. En privat pool som delas mellan lägenhetsinnehavarna finns också om du inte vill åka ned till Medelhavet för att ta dig ett dopp.
Om du vill uppleva en miljö som bevarar den gamla balansen mellan människa och natur, bort från den moderna byggnationens kontraster, men utan att ge upp teknik och komfort, är detta den idealiska platsen.

Vi hyr ut vår lilla lägenhet i detta paradis!

Tunnel
Via smala gränder och genom en liten tunnel kommer man till vår lägenhet ’il Nido’ (The Nest) som är en härlig 2-rumslägenhet på dryga 30 m
2. Osterian (restaurangen/baren), torget "piazzettan" och den gemensamma tvättstugan. Lägenheten är strategiskt belägen nära både den stora gemensamma terrassen och swimmingpoolen (10 sekunders gångavstånd till båda), där vi vår och sommar brukar avnjuta luncher och aperitifer.
IMG_1072

Golvvärme ger komfort för vistelser under höst, vinter och vår. Lägenheten, som är inredd i skandinavisk stil, erbjuder ett varmt och välkomnande vardagsrum med en 140 cm utdragbar bäddsoffa och en design-fåtölj införskaffade 2012, kök och duschrum på bottenvåningen och ett loft med dubbelsäng på övervåningen. Kök, bokhylla & garderober har vi snickrat själva på millimetern för att passa i nisher & alkover - några standardmått existerar inte. Köket har synliga träbjälkar och är utrustat med alla apparater du behöver - inklusive en Nespresso-maskin och en liten hushållsassistent. Det finns ett barbord i köket där 4 personer kan äta och som separerar köket från vardagsrummet.

IMG_1547

Teknisk infrastruktur som finns i lägenheten är trådlös WiFi, en 32” platt-TV, Apple TV, DVD-spelare samt en satellitmottagare. Det finns sovplatser för 2 vuxna och 2 barn (bäddsoffan).

Livet i Borgen

Hur det är att bo en längre tid i denna borg vet vi inte än, som längst har vi varit där i ca en månad, men vi har provat alla årstider och väder, och varje årstid har sin charm. Off-season är det lugnt och stilla i borgen men vill man ha lite mer “drag” så är det bara att åka och besöka caféer & barer i Albenga/Alassio.
Det finns en gemensam pool, ca 20 meter lång med bastu, dusch, toalett och badvakt. Polen öppnar den 15 maj och stänger 15 september, och vi brukar alltid försöka vara där då. De två sista veckorna i maj och hela juni samt de två första veckorna i september fram till november är ofta som en riktigt varm & bra svensk sommar. I anslutning till poolen finns en allmänning där vi ofta intar vår lunch - från Nido tar det 10 sek att gå dit med Lunchkorgen.

Lunch

En av de ursprungliga tankarna med borgen var att den skulle fungera för distansarbete och där man med hjälp av modern teknologi och snabba kommu-nikationer skulle kunna kom-binera arbete och fritid. Borgen har därför försetts med en snabb telematisk infrastruktur som i dagsläget innefattar tre oberoende länkar fôr internet, TV via satellit och VoIP-telefoni.

Mer om borgen.... och dess faciliteter

I borgen finns en Bar/Osteria (restaurang) som ligger på hela 20m avstånd från Nido, och där man på förmiddagen kan köpa nybakade gifflar och en cappuccino till frukost och som fram emot eftemiddagen byts ut mot aperitif och traditionell italiensk mat. Osterian ligger vid Piazzan d.v.s det “Stora” torget mitt i byn.

Tvättstugan “Lavanderia” ligger ett stenkast bort, vilket är väldigt praktiskt när man tvättar. Där finns 3 st Electrolux Wascator maskiner “industrial grade” och två torktumlare. Polletter köper man hos vaktmästaren - “Il Proccaccia”.

En stor allmän terass ligger 10m ovanför Nido, men om man inte har vingar så får man ta trapporna, så det blir nog 30-40 trappsteg gångväg.


Lite om borgen & Organiserade Aktiviteter


Borgen i Colletta di Castelbianco är ett “Condominium” (samfällighet) dvs. lite som en bostadsrätts förening men med skillnaden att man äger sin lägenhet och alltså inte betalar någon hyra, men man har ändå ett antal utgiftsposter som gemesamt delas av alla lägenhetsinnehavare (i proportion till ägarandel) som reparationer av tak & väggar samt kostnader för el & datanätverk.

En annan trevlig egenhet med Colletta är den gemenskap som finns i byn och den blandning av nationaliteter som köpt lägenheter där. Av alla ägarandelar så är ca 50% italienare, 15% engelsmän och i övrigt finns holländare, irländare, amerikaner, australiensare, norrmän & svenskar representerade
thumb_IMG_1667_1024
En gång om året (November) anordnas en Olivfestival vilket brukar vara en glad tillställning. Då plockas alla borgens oliver och tas till en lokal kvarn där den egna olivoljan produceras. I kvarnen serveras under pressningen ett utbud av det lokala köket samt vin från regionen.

Under påsken anordnas på annandagen en ca 2h lång påskpromenad där vi följer någon av de utmärkta lederna kring Colletta och det hela avslutas med gemensam Lunch på Osterian.

På sommaren brukar ett antal musik events gå av stapeln men dessa har vi själva dålig kläm på eftersom då alltid är i Sverige och njuter av den svenska sommaren.

Var i Italien ligger Borgen ?

Colletta är beläget inom den orörda Pennavaria dalen, som sträcker sig från Maritime Alperna i Piemonte till den historiska staden Albenga på den italienska Blomsterrivieran.
IMG_1026 - Version 2
Forntida sluttningsstenhus ligger inbäddade uppe på den soliga sidan av dalen mellan terrasser av oliver och körsbärsträd, med utsikt över den steniga toppen av Castel Ermo. De lokala matproducenterna håller restaurangerna i dalen med ett utmärkt utbud av liguriska läckerheter.
Det finns många trevliga promenader, ofta utmed gamla åsnespår samt möjlighet till klättring och cykelleder. Byarna Nasino, Alto och Caprauna är alla värda ett besök.

thumb_IMG_3646_1024

Alassio, "drottningen av Blomsterrivieran" är en av de mest kända badorterna i Ligurien. Dess 4km långa stränder med vit sand smeks försiktigt av Medelhavets azurblå vatten med en bakgrund av gröna kullar och dalar i de Maritimska Alperna.
Albenga är en av de största städerna med romerskt ursprung på Rivieria di Ponente, och har en av de bäst bevarade gamla centrumen.

IMG_0408Villanova är en annan mycket charmig liten by som ligger mellan Albenga & Alassio och där finns också en flygplats, men den brukas mest för privat & regional flyg

Garlenda by som ligger 18km från Colletta är känd för sin 18 håls golfbana. Det tar ca 20 min att köra dit. Mer info på Garlenda Golf
Andra platser värda ett besök är Le Grotte di Toirano och PARCO ACQUATICO LE CARAVELLE (...alltså ett vattenland ) som brukar vara mycket uppskattat av barnfamiljer. Det berömda Cinque Terre ligger ca 20 mil bort.

Directions Colletta
Avstånd
Flygplatser: Genova 100 km,
Nice 120 km
Turin 170 km
Milano 200 km
Färja: Savona 55 km
Tågstation: Albenga 18 km
Motorväg: Albenga 14 km
Bad-Strand: Albenga 18 km
Skidorter: Monesi (2000 m ö h) 48 km
Limone (60 km)
Golf: Garlenda 18 km
Tennis: Albenga & Alassio
Aqua-Land: Le Caravelle, Ceriale, 18 km

Varför hyr vi ut?

Vi hyr ut Nido eftersom vi bor i Belgien och alltid firar somrarna i Sverige. Vi har också en nystartad Facebooksida som du hittar här https://www.facebook.com/ILNidoDiColletta VÄLKOMNA!!